В световен мащаб течните торове за капково напояване имат голямо приложение! Изключително разпространени са азотните, които биват използвани най-често във Франция, Испания, Канада, Англия, Италия, Холандия, Португалия, Дания, Швеция, Саудитска Арабия, Бразилия и Колумбия. Наред с тях, в течна форма се използват и сложни торове като NPK или сунспензии с добавка на калиев хлорид. Изберете най-доброто качество за  капково напояване сега и вземете специална отстъпка при следващо пазаруване. Най-добра цена за тор на едро и дребно. Официален вносител и разпространител за българия - torove.bg

Изчерпано
Калиев нитрат GROW PLANT /ГРОУ ПЛАНТ/ 25кг.

Изчерпан

Изчерпано
Калиев нитрат HELIOPOTASH /  ХЕЛИОПОТАШ Франция 25кг.
Калиев нитрат HELIOPOTASH /  ХЕЛИОПОТАШ Франция 25кг.
Изчерпано
Калиев нитрат HORTIPRAY / ХОРТИПРЕЙ 25кг

Изчерпан

Изчерпано
Калиев нитрат АНОРЕЛ-Белгия 25кг.
Изчерпано
Карбамид УРЕЯ прилинг /Румъния/ 46%Азот  50кг.
Карбамид УРЕЯ прилинг /Румъния/ 46%Азот  50кг.
Изчерпано
Магнезиев Нитрат 11-0-0+16%MgO 25кг.

Изчерпан

Изчерпано
Магнезиев сулфат GROW PLANT/ГРОУ ПЛАНТ/ 25кг.

Изчерпан

Изчерпано
Моноамониев фосфат  12-61-0 GROW PLANT/ГРОУ ПЛАНТ/ 25кг.
Изчерпано
Моноамониев фосфат MAP HAIFA / ХАЙФА 12-61-0  25кг

Водоразтворими торове за капково напояване

Освен като гелове и течности, водоразтворимите торове се предлагат под формата на кристали с различна големина и дори цвят, макар в повечето случаи да са съвършено бели и привидно еднакви.

Видове кристални водоразтворими торове

1. Урея фосфат (17-44-0) – съдържа азот и фосфор, отличава се с висока степен на водоразтворимост. Идеален тор, ако имате твърда вода, защото предотвратява образуването на котлен камък. Фосфорът е отличен за развитието на корените и бързото разлистване на пролетните култури. Киселинността му е умерено ниска; не съдържа хлорид, натрий или други вредни елементи. Съвместим е с торове, съдържащи калций, магнезий и фосфор. При капково напояване помага за почистване на тръбите и маркучите от отлагания. Трябва да се съхранява на сухо място, а пакетът да е добре затворен. Урея фосфат се разтваря бързо, дори не е нужно да бъркате, само разклащате. Можете да го смесите с калиев нитрат, за да получите NPK. Дозировката зависи от площта и състоянието на реколтата.

2. Калиев нитрат – може да се получи от натриев нитрат, азотна киселина или амониев нитрат. Можете да го срещнете под названието „калиева селитра“. Калиевият нитрат е добър източник на хранителни вещества без съдържание на хлорид. Съотношението на азота към калия е приблизително едно към три. Прибавя се към системата за капково напояване преди началото на вегетационния сезон, за да подобри качеството и количеството на културите. Може да се използва и за листно хранене, когато кореновата система е вече оформена и идва време за плодовете. Подходящ за оранжерии, също за зърнени и култури, съдържащи фибри.

3. Моноамониев фосфат – може да се използва и за директно нанасяне към почвата. Произвежда се чрез сух или мокър процес. Прилага се за образуване на повече цветове, повече семена и по-добра продукция – сладост, големина и наситеност на цвета. Не е препоръчително да се смесва с калций или магнезий.

4. Монокалиев фосфат – предпочитан водоразтворим тор, когато се налага количеството на азота да бъде намалено. Това е необходимо в началото на вегетационния период, когато кореновата система трябва да се доразвие. Фосфорът и калият повишават количеството на захарите в растенията и плода, с което повишават и качеството им. Безопасен е за растенията и хората, има умерено ниска киселинност и нисък индекс на сол. Колкото по-висока е температурата на водата, толкова по-голямо количество може да се разтвори, като температурата не бива да надвишава 40С. Не предизвиква корозия на системата за капково напояване. Съвместим е с повечето водоразтворими торове.

5. Калциев нитрат – това е единственият водоразтворим източник на калций, наличен за растенията. Дефицитът на калций се забелязва по ниската плодовитост, гниене, появата на вредители и болести по културите. Този тор осигурява както калций, така и азот. Амониевият нитрат е предпочитан източник на азот, но той пречи на усвояването на калция. Калциевият нитрат е изключително полезен за доматите, които често страдат от топлина и влага. Калцият премахва вредните вещества, а азотът подхранва производството на протеини. 128 гр. калциев нитрат е достатъчен за 100 л. вода. Прилага се, когато слънцето е ниско или малко преди залез.

6. Балансирани водоразтворими торове – те са два вида: NPK 19:19:19 и NPK 20:20:20. Те съдържат всички основни хранителни вещества, които са необходими на растенията от засаждането до появата на първите плодове. Те влияят положително на кореновата система, появата на пъпки и цветове, големината на плодовете и тяхната сладост. Балансираните торове са добър стартов тор, особено ако нямате опит в капковото напояване или не забелязвате специфични нужди и изисквания на растенията.

Персонализирани водоразтворими торове

Някои фирми в Китай предлагат на клиентите си изработката на кристални торове, специално създадени за техните нужди, без това да се отразява на крайната цена. Вие не само можете да избирате големината на кристалите (която стига до тази на лешник), но също цвета, наличните микро- и макронутриенти, както и разфасовката.