Железен сулфат /зелен камък/ 25кг.

Наличност:
В наличност
Опция:
ЦЕНА НА БРОЙ
46.00лв - 1,680.00лв

Варианти на продукта

Всички цени са с ДДС
5/5

(22 мнения)

Коментар

Сигурна доставка

Проверка на пратката

Поръчай до 13:00 днес и продукта ще е при теб до : .

Палетна доставка до 1200кг. за 65лв. до всяка точка на страната

Железен сулфат /зелен камък/ 25кг.

Опаковка: 25кг.

Съдържание: 20% Железен сулфат

Железният сулфат (зелен камък) се използва при заболявания, предизвикани от липса на желязо - неинфекциозна хлороза и други. Разхвърля се около ствола на дървото под короната в доза 500-1000 грама на дърво и се прекопава. Дозата се определя според възрастта на дървото и развитието на хлорозата. Подходящо време за внасяне е през есента или напролет. Срещу яйцата на акари и насекоми при овощните дървета над 5-годишна възраст може да се използва извънвегетационно 6-7-процентов разтвор на железен сулфат. За борба с неинфекционната хлороза при лозите раните от резитбата наесен или рано напролет се намазват с 30 на сто разтвор от зелен камък. Зеленият камък може да се използва и срещу голите охлюви, като се пръска с 10-процентов разтвор. Употребява се и против голите охлюви в оранжериите, като привечер се напръскват полиетиленът, пътеките и около оранжериите. Използват се и примамки от нарязани парченца моркови и картофи, към които е прибавен зелен камък в количество 1:20. 

Приложение: Ефективна борба с хлорозата при всички култури (разтвор за поливане: 150 - 200 гр. се разтварят в 10 л. вода)

Най-често хлорозата е от дефицит на желязо

Много по-често хлорозата при дръвчетата се дължи на недостиг на желязо, и то главно при отглеждане на растенията на силно алкални почви. Особеното тук е, че желязото е в достатъчно количество в почвата, но неговото усвояване е блокирано от високото съдържание на калций в нея. В години с обилни валежи през първата половина на лятото желязната хлороза се развива много по-силно. В такъв случай  се налага подаване на допълнително количество желязо в лесноусвоима за растенията форма. Това може да стане както почвено, така и листно, а най-добре и по двата начина.
Желязната хлороза е лечима
За лечение на желязната хлороза в практиката се използва железен сулфат, познат и като зелен камък. Той се внася почвено на дълбочина 20-25 см под короната на дърветата.
Дози при почвено внасяне
Дозите при плододаващи дървета са 200-300 грама железен сулфат на дърво. За да има ефект почвеното внасяне на зеления камък, то трябва да е последвано от обилна поливка. В противен случай желязото бързо ще влезе в трудноусвоими форми.

За по-добър резултат
Ефекта е по-бърз при комбинирано внасяне на желязото
Внесете в почвата, но напръскайте и листата

Недостигът на желязо може да бъде коригиран и чрез комбинирано внасяне на железен сулфат - почвено и листно. За листно третиране е необходимо да се направи 1-процентов разтвор от железен сулфат. Пръскането направете в хладните часове на деня – сутрин след вдигане на росата или привечер. По-голям ефект има привечерното пръскане, защото разтвора по листата по-бавно изсъхва и се усвоява по-голямо количество. При натрупано голямо количество калций в листата този продукт не дава задоволителни резултати. 
Листно внасяне в достъпни форми
В селскостопанските аптеки се предлагат голяма гама листни торове съдържащи желязо. Търсете тедзи от тях, в които елемента е в хелатни форми (ЕDTA или DPTA). Тези форми са най-достъпни и позволяват желязото да бъде усвоено от листния апарат, дори и в него да има натрупано по-голямо количество калций. Такива продукти са тензо Fe, секвестрен, кугоплекс, лактофол Fe, фолиарел Fe и др. При 2 до 3 листни третирания през вегетацията на трайните насаждения с някой от посочените продукти, проблемът с желязната хлороза се решава напълно.

Сподели

Коментар