Кристалон

Кристалон е комплекс от минерални торове, използвани за хранене на растенията. При недостиг на минерали в почвата, той напълно компенсира техния дефицит. Благодарение на разнообразните си свойства, кристалон се прилага на всички видове култури. Кристалон е безопасен за употреба – не съдържа хлор, който причинява изгаряния на кореновата система. Торовете кристалон съдържат както макроелементи (азот, фосфор, магнезий, сяра, калий), така и микроелементи (бор, желязо, манган, мед, цинк).

Приложение и употреба

Балансираният състав на кристалона допринася за бързото насищане на растенията с необходимите витамини и минерали. Това повишава добива и устойчивостта на културите срещу различни болести. Торовете кристалон се произвеждат в няколко разфасовки, отговарящи на различните подвидове. Всеки от тях е подходящ за определена почва и има разнообразно съотношение между макро- и микроелементи. Торовете кристалон са създадени от висококачествени суровини, способни напълно да се разтворят във вода, без да оставят следи или натрупвания в напоителните системи.

Видове кристалон

  1. Зелен – универсален кристалон, който се препоръчва за хранене на различни видове градински зеленчуци. Съдържа равни количества азот, фосфор и калий. Ефективен е при листно хранене. Увеличава количеството протеин в растенията. Използва се за торене на домати, чушки, цвекло, царевица, грах, соя, ориз.
  2. Жълт – поради високото си съдържание на фосфор, влияе силно върху развитието и укрепването на кореновата система. Следователно, жълтият кристалон е подходящ в началните етапи от растежа на културите. В същото време подобрява състоянието на алкални, влажни и студени почви. Идеален за слънчоглед, грозде и картофи. Съотношението е 13-40-13.
  3. Червен – съдържа много калий. Използва се за луковици, както и за пъпеши и декоративни цъфтящи растения. Подобрява растежа и увеличава реколтата на ягодите и ягодоподобни растения. За кактуси дозата не бива да надвишава 0,3 гр./л. Червеният кристалон е подходящ за стайни растения, които страдат от липса на слънчева светлина. Съотношението е 12-12-36.
  4. Син – също универсален кристалон, създаден специфично за увеличаване броя на цветовете, независимо дали отглеждате плодове, зеленчуци или цветя. Синият вид е идеален за капково напояване. Съдържа еднакви съотношения между азот и калий. Съотношението е 17-6-18.
  5. Кафяв – съдържа сяра, калий и манган. Кристалон, подходящ за луковични и зърнени култури, лук, домати, картофи, рапица, грозде, пъпеши и кореноплодни. Поддържа влагата на растения, които са засети в сухи почви, песъчливи и изпръхнали, с чувствителна липса на калий. Съотношението е 3-11-38.
  6. Оранжев – в него има максимално количество калий. Укрепва пъпките и цветовете на зеленчуци, овошки и горски плодове. Подходящ е както за градини, така и за оранжерии, поливни системи и прочие. Съотношението е 6-12-36.
  7. Бял – тор за всички видове цветя, включително саксийни растения. Използва се по времето на цъфтеж и благоприятства образуването на цветове. Съотношението е 13-5-26, като количеството азот спрямо калий е 1:2
  8. Съществуват специални видове кристалон, предназначени за определени култури, например „краставичен“ или „доматен“. Сред тях ще откриете и „специален“, който представлява добре балансиран кристалон 18-18-18 с магнезиев оксид и микроелементи, което го прави подходящ стартов тор. Азур е със съотношение 20-5-10 и е подходящ за растения, които предпочитат кисела почва, като например аспержи, фасул, цвекло, брюкселско зеле, карфиол и чесън.

Очаквани резултати след торене с кристалон

След наторяването с кристалон, веществата продължават да действат в следващите две-три години. Сред най-забележимите резултати е продължителното и наситено цъфтене. Влиянието на пестицидите намалява.

Комбинация на различни видове кристалон според вида на културите

Ако не можете да се ориентирате в богатото разнообразие от торове кристалон, то ето няколко насоки какъв вид да потърсите, според културите, които отглеждате. За пшеница са подходящи червеният през есента и специалния кристалон през пролетта. Слънчогледите предпочитат жълт, а ряпата – специален от посяването до оформянето на грудката и червен четири седмици преди времето за беритба. Царевицата и ябълката се нуждаят от специален. Гроздето – от жълт и кафяв.