ЦЕНИ  ВОДОРАЗТВОРИМИ –  РАЗТВОРИМИ ТОРОВЕ

ЦЕНИ  ВОДОРАЗТВОРИМИ –  РАЗТВОРИМИ ТОРОВЕ

Водоразтворими торове за листно приложение и капково и листно приложение

Трите форми на азот, внесени в почвата, се използват за храна от растенията. Амониевият азот се абсорбира върху почвените частици в усвоима за растенията форма, а нитратите остават в почвения разтвор и веднага се приемат от корените на растенията. Карбамидът се подлага на хидролиза чрез почвените микроорганизми уробактерии и се трансформира до амониев азот, като част от него впоследствие постепенно се окислява до нитратен азот. Продължителността на тези промени е различна и зависи от почвените условия:

Изчерпано
Grow Plant/Гроу Плант liquid NP 4-20-0+0,5%Z  1л. и 20л.
Изчерпано
ГРО ГРИЙН ГЕЛ 27-27-27 +3.5 MgO 10кг.
ГРО ГРИЙН ГЕЛ 27-27-27 +3.5 MgO 10кг.

Изчерпан

Изчерпано
ГРО ГРИЙН ГЕЛ 16-69-16 10кг.
ГРО ГРИЙН ГЕЛ 16-69-16 10кг.
ГРО ГРИЙН ГЕЛ 16-69-16 10кг.

62.00лв - 6,000.00лв

5/5

Изчерпан

Изчерпано
ГРО ГРИЙН ГЕЛ 18-11-59 10кг.
ГРО ГРИЙН ГЕЛ 18-11-59 10кг.
ГРО ГРИЙН ГЕЛ 18-11-59 10кг.

60.00лв - 5,800.00лв

5/5

Изчерпан

Изчерпано
ГРО ГРИЙН ГЕЛ 18-11-59 5кг.
ГРО ГРИЙН ГЕЛ 18-11-59 5кг.

Изчерпан

Изчерпано
ГРО ГРИЙН ГЕЛ 27-27-27 +3.5 MgO 5кг.
ГРО ГРИЙН ГЕЛ 27-27-27 +3.5 MgO 5кг.
Изчерпано
Калиев нитрат GROW PLANT /ГРОУ ПЛАНТ/ 25кг.

Изчерпан

Изчерпано
Калиев нитрат HELIOPOTASH / ХЕЛИОПОТАШ Франция 25кг.
Калиев нитрат HELIOPOTASH / ХЕЛИОПОТАШ Франция 25кг.
Изчерпано
Калиев нитрат HORTIPRAY / ХОРТИПРЕЙ 25кг

Изчерпан

Изчерпано
Калиев нитрат АНОРЕЛ-Белгия 25кг.
Изчерпано
Калциев нитрат 15.5-0-0+26CaO 25кг.

Изчерпан

Ако търсите бърз, лесен и икономичен начин да наторите почвата си, водоразтворимите торове са решението, което търсите. Подходящи за начинаещи и професионални градинари; за големи тревни площи и малки градини, както и за оранжерии и разсадници, а също и за капково и листно торене.

Видове водоразтворими торове

Основно, водоразтворимите торове се делят на два типа – кристални и течни. Всеки от тях съдържа различни стойности на трите основни макроелемента – азот, фосфор и калий.

 1. 19-19-19 – балансиран стартов и основен тор, благодарение на който растенията веднага усвояват необходимите хранителни вещества. Поддържа развитието на кореновата система и издънките. Съдържа богата гама от микроелементи, сред които манган, цинк, желязо, бор, магнезий, мед и други. Подходящ за напоителни системи, без да запушва дюзите. Препоръчва се за плодове, цветя, зеленчуци, зърнени храни, варива, памук, захарна тръстика и чай.
 2. 0-52-34 – не съдържа хлорид, а и индексът му на сол е нисък. Този тор изключва подхранването на зеленината и е концентриран изцяло върху увеличаването на размера и добива на плодовете, блясъка на кората, монохромния цвят и вкуса (аромат и сладост). В същото време фосфорът и калият увеличават издръжливостта на растението срещу променливи атмосферни условия и срещу вредители. Увеличава цъфтежа и намалява ранното им окапване. Торът се препоръчва в ранния етап от развитието на растението – захарно цвекло, домати, лук, картофи, фъстъци, бобови растения, плодове, цветя и всички култури за масово производство.
 3. 17-44-0 – изключително икономичен източник на фосфор, който в същото време намалява типичната летливост на азота. Заедно, двата хранителни елемента увеличават добива и качеството на реколтата с впечатляващи темпове. Киселинността на този вид тор неутрализира алкалната почва и повишава ефективността от приложените хранителни вещества. Подходящ е за основно торене, но не и за листно пръскане заради киселинния си характер. Препоръчва се за цветя, плодове, зърнени култури, варива и култури за масово производство.
 4. 13-0-45 – азотът е в своята нитратна форма, като в същото време получавате и богат източник на поташ. Този тор помага за образуването на захари по време на оформянето и развитието на плодовете, като в същото време намалява окапването им преди беритбата. Подобрява формата, размера и качеството на реколтата, както и усвояването на второстепенни хранителни елементи, каквито за магнезий и калций. Подходящ е за листно пръскане и се препоръчва за грозде, банани, памук, нар, домати, лук, захарна тръстика, джинджифил, куркума и диня.
 5. 0-0-50 – това е най-достъпният източник на калий и то без хлорид. Съдържа сяра. Заедно те увеличават трайността на реколтата след беритбата. Повишават устойчивостта срещу вредители, болести и абиотичен стрес. Торът е подходящ за естествено солени почви. Можете да го ползвате при капково напояване и листно хранене, препоръчително, след появата на цветовете. Подходящ е за тютюн, фъстъци, картофи, лук, домати, цвекло, чесън, цитрусови плодове и други.

Каква е ползата от водоразтворимите торове?

За разлика от гранулираните торове с бавно освобождаване, водоразтворимите предлагат хранителни вещества, вече разтворени във вода или под формата на кристали, които напълно се дезинтегрират. Тази им особеност ги прави по-достъпни за растенията за по-кратък период от време.

Различни ли са синтетичните от органичните водоразтворими торове?

На практика, всяка фирма производител има свой вариант на едно и също съотношение от макро- и микроелементи, така че е невъзможно синтетичните торове да бъдат изброени. Органичните торове се създават (не винаги) от възобновяеми ресурси, заради което се приближават повече до традиционните торове със забавено освобождаване. За сметка на това, съдържат по-голямо разнообразие от елементи и минерали в себе си.

Натрупва ли се излишна сол в почвата?

Това се случва, когато неопитните градинари започнат да торят с всяко поливане на растенията. Излишната сол убива микроорганизмите в почвата, а това забавя процесите в самото растение, което остава без енергия и дори вода. Винаги следвайте инструкциите на етикета и създайте метод за поливане и торене, съобразен с метрологичните условия във Вашия район, както и с валежите и наличието на подземни води.