Син камък (меден сулфат) - поливане , пръскане, торене полезни съвети />

19/02/2019

Син камък (меден сулфат) - поливане , пръскане, торене полезни съвети

Какво е син камък? Син камък за какво се използва ?

Това е химично съединение, съставено от мед, сяра и кислород. Медният сулфат е кристално вещество без мирис, има електрически син цвят, силно токсичен е и е опасен за работа. Произвежда се индустриално чрез обработка на метал със сярна киселина. За лабораторна употреба обикновено се ползва меден сулфат. В миналото синият камък се е ползвал в медицината – за да предизвика повръщане. Днес той е твърде токсичен за тази употреба, но все още се използва в някои антидоти. В някои страни медният сулфат се използва само за ветеринарни цели.

Производство

Годишно се произвеждат 200 000 тона син камък, като ¾ се използват в селското стопанство. Рядко се употребява чиста мед. Синият камък обикновено се произвежда от скраб на цветни метали. Топчетата се разтопяват в сярна киселина, след което течността се изсипва върху оловни листове. Когато се охлади, течността се превръща в сини кристали. Има няколко вида син камък и те зависят от това как течността е била охладена. Бучките може да са с размери 2-4 см или да са стрити на прах. Делят се на големи и малки кристали, гранулирани и прахообразни.

Меден сулфат в земеделието

Той се използва главно за контрол на гъбичните заболявания, повишаването на мед в почвите, унищожаване на охлюви и плужеци.

Влияние върху растенията

1. Обогатяване на почвата – когато забележите, че листата на растенията са пожълтели, това е сигурен белег за дефицит на мед. Недостигът на мед може да доведе до забавен или нетипичен растеж. Някои растения умират. Можете да добавяте меден сулфат като го впръсквате в листата или го прибавяте към сместа за тор.

2. Гъбички – медният сулфат е еднакво добър и в предотвратяването на появата на гъбички, както и в борбата на вече появили се по растението. Той ще е ефективен, ако реагирате веднага и напръскате гъбичките с обилен слой от разтвора.

3. Токсичност – ако прилагате меден сулфат твърде често или в големи количества, това ще направи почвата токсична. Можете лесно да познаете кога съдържанието на мед е твърде високо – листата побеляват. Освен това, кореновата система може да се увреди. Тогава растенията започват да се развиват по-бавно, а понякога увяхват и умират.

4. Плодове – при тях медният сулфат влияе върху съдържанието на захар и аромата. Влиянието му е най-силно изразено при боровинки, диня, лук, маруля, цвекло, моркови, зеле, домати, пащърнак, патладжан, целина и спанак. Като цяло, натрупването на вода в растението е по-ниско и затова вкусът е по-сладък. Излишният меден сулфат намалява концентрацията на захар и интензивния вкус на плода. Ако искате сладка реколта, която не е водниста, внимавайте с количеството на медния сулфат.

Разтваряне на меден сулфат

Никога не използвайте железни или поцинковани съдове. Пластмасовите са леки, удобни и много по-безопасни. Медният сулфат се разтваря в продължение на една нощ. Използвайте студена вода. 10 литра вода стигат за 3 кг сулфат. Никога не пръскайте медният сулфат директно върху листата на растенията, тъй като можете да ги изгорите.

Употреба син камък в почвата

1. Плодни дръвчета – според възрастта и големината на дървото, нужни са Ви между 100 и 400 гр. меден сулфат.

2. Зеленчуци – около 100 гр. на квадратен метър.

Борба с гъбички

Тъй като гъбичките не могат сами да си осигурят хранителни вещества, те крадат от тези на растенията. По време на този процес те атакуват и убиват растителни клетки, което води до евентуална смърт на културата, особено ако гъбичките станат неконтролируеми. Гъбичките се развиват най-бързо във влажна среда, а други – в топла и влажна обстановка. Правилната смес на вода с меден сулфат е от огромно значение за растенията, тъй като вместо да им помогнете, съществува вероятност да ги убиете.

Поливане със син камък

Разредете една лъжица син камък в един литър вода. Разбъркайте, докато се разтвори напълно. Добавете 1 с.л. хидратна вар и разбъркайте, докато се разтвори. Сложете течността в спрей-помпа и пръскайте само инфектираните места, като избягвате здравите. Повторете отново след 2 седмици.

Цени син камък в Пловдив в нашия онлайн магазин и склад : 

Син камък (меден сулфат) Англия - Русия 1-во качество 25кг

Син камък (меден сулфат) Англия - Русия 1-во качество 25кг

Син камък /меден сулфат/ 1кг

Син камък /меден сулфат/ 1кг

Син камък /меден сулфат/ България,Полша 25кг

Син камък /меден сулфат/ България,Полша 25кг

Син камък /меден сулфат/ България,Полша 25кг